Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 01:41 - chitanka.info
Автор: blqqq Категория: Други   
Прочетен: 3057 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2010 01:53


На 22.06.2010г. ГДБОП удари сайта chitanka.info

 

 

chitanka.info -  виртуална библиотека, даваща достъп на хората до български и чужди книги, при това напълно безплатно. Българи  и чужденци ползват сайта когато поради една или друуга причина нямат възможност да си набавят хартиен вариант на дадена книга.

 

„От МВР напомниха, че това е втората успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство.” (източник: webcafe.bg)

   

 

Според ГДБОП сайтът разпространява нелегално книги в Интернет, като Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи се жалвали от това. По думи на антимафиотите за две години сайта е нанесъл щети за милиони левове.

   

До тук – само приказки, най-вероятно с цел да се покаже, че реално ГДБОП си върши работата. Дали??

 Десетки интернет-потребители, изразили мнението си в Мрежата, са дали извадки от законите засягащи авторското право и/или библиотеките. Ясно се вижда, че chitanka.info не наришава нито един закон – книгите от сайта са свободно достъпни от всички, поместени там с образователна цел, поместени са и книги, които няма как човек да намери – било то защото не се издават, било то защото в България няма от къде да се закупят. Най-важното е, че цялото съдържание на сайта е достъпно НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Накрато казано – сайтът и дейността му са напълно законни (всеки, който се интересува по-подробно от правната страна на въпроса нека провери законите).

Защо все пак спряха chitanka? Естествено не мога да кажа със сигурност, но мога да предполагам – заради чужди интереси на издателски къщи, представени от Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и други. Все пак на всички ни е ясно, че политиката се движи от икономически интереси. Най-вероятно целта е да се освободи пазарна ниша, която да се заеме от друг сайт, който книгите се продават, а не предоставят безплатно. А и дали приказките за загуби от милиони левове са истина? Нека направим проста сметка: около 24 май беше проведено проучване, което показа, че българите четат средно по половин книга на година (данни от проучването). В България живеят около 6 милиона българи (реално много по-малко), от тях има и част, която е под 6-годишна възраст (много малко са като процент децата под 6 години, които могат да четат), а отделно има и по-възрастни хора, които не могат да четат. Реално хората, които са в България и могат да четат стават по-малко от 5 милиона. За две години, по половин книга на годиниа – това прави 5 милиона книги, при средна цена 10 лв. за книга – това са 50 милиона лева (приходи за 2 години). Според закона на автора се полагат 15% от цената на книгата, а за издателя – 40%. Сумарно това са 55% от 50 милиона – 27,5 милиона лева. Това са приходите, които отиват при авторите и издателите. Сега се замислете – колко хора общо са се сдобили с книга, която нямат в хартиен вариант от chitanka.info (да не говорим, че първо в сайта няма всички книги, които се предлагат на пазара, второ – в сайта има книги, които няма как да се намерят на пазара)? А колко книги повече щяхте да си купите ако chitanka не съществуваше? Става ви ясно, че приказките за милиони левове са просто измислени и много преувеличени.

Това не е най-лошото – проблемът е, че се посяга върху правото на хората да четат и да се образоват. Затварят сайт за свободно и безплатно разменяне на книги, а постоянно се говори как българинът все по-малко чете. Някак си е нелогично, не мислите ли? Тук пак има много вероятни причини, една от които е, че необразования народ по-лесно се манипулира, но няма да се спирам на тази тема.

Ето и малко за медийния отзвук на събитията. Водещите телевизонни медии (дори повечето новинарски портали в Интернет) умишлено представят грешна информация. Като за начало определят сайта като книжарница, а не като библиотека (да сте виждали книжарница с безплатни книги???). Второ – наричат хората, създали и поддържали сайта, „престъпна група” – до колкото ми е известно все още съдът е този, който определя кой е престъпник и кой не. Трето – при отразяване на общественото мнение в интернет значително смалиха бройката – стотици, при положение, че само в една група във фейсбук, в подкрепа на chitanka, има над 4000 човека. А върха на наглостта и невежеството беше когато излъчиха репортаж с Веселин тодоров, който казва - "Почти всички качествени автори в човешката история са писали преди всичко за пари. Достоевски не е писал за удоволствие. Дори Ботев - е писал за пари". (http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/451157392-Politseyskata_ataka_sreshtu_sayta_Chitankainfo_razgnevi_stotitsi_chitateli.html/#Comments).

Хубавото е, че за много кратко време много хора показаха несъгласието си с тази операция на ГДБОП. Форумите и блоговете „гръмнаха” с теми и мнения по върпоса, във социалните мрежи се създадоха групи в подкрепа на сайта, като в една от тях за по-малко от 2 дена се събраха над 4000 човека. Стотици мнения се изписаха за тези два дена, като много от тях направиха аналогията с книгата на Рей Бредбъри – „451 градуса по Фаренхайт” (пожарникари, горене на книги...). Друг коментар от Интернет – “Отдавна подозирах, че книгите без права са много по-опасни от цигарите без бандероли.”

Друг начин да покажат недоволството на хилядите хора беше това, че сайтът беше пуснат отново с адрес http://chitanka.gdbop.com/. Същесвременно базата данни от сайта бе пусната в няколко торент тракера и е свалена от няколко хиляди души, за да не се загуби трудът на хората, създали chitanka.

Макар цялата история да е толкова трагична – има и нещо положително. За много кратко време много хора се организираха и показаха недоволството си по начин, който да се чуе. С всяка тема, породила обществено недоволство (ГМО, ЗЕС, а сега и chitanka), все по-задружни и организирани стават интернет-потребителите, при това не само в Интернет. Жалкото е, че трябва да има толкова много поводи за да се организираме така, но се надявам, че ще успяваме и занапред да променяме нещата, които не удобряваме, защото все пак – това е нашият живот и ние трябва да орпеделяме как ще се развива той!

 

   

     
   

   

   

   

   

   

   

Ето и няколко линка за повече информация и мнения (Източник chitanka.info)

Още по темата

Във Фейсбук        

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

   

 

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   акция,   МВР,


Гласувай:
0



1. анонимен - Самые доступные шлюхи
09.07.2011 23:22
Если вам сиротливо и хочется увеселений для души и тела.
То мы можем предоставить эксклюзивные предложения от наших шлюх.
Стопроцентно анонимно и безопасно, вы можете нам доверять.
[url=http://zoshinji4214.sytes.net/]intimcity.ru[/url]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blqqq
Категория: Други
Прочетен: 47389
Постинги: 7
Коментари: 13
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930